Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheidsklachten en acupunctuur

Er zijn verschillende vormen van vermoeidheid. We kunnen geestelijk moe zijn, lichamelijk of een combinatie van beide. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt het lichaam of de ledematen (lood)zwaar aan. Er is nauwelijks energie om nog iets ondernemen. Bij geestelijke vermoeidheid is er sprake van een zwaar gevoel in het hoofd en een zekere dufheid. Sommige mensen spreken van een wattenhoofd, vaak gecombineerd met verminderde concentratie en lusteloosheid. Sommige mensen ervaren deze vermoeidheid op bepaalde momenten van de dag, anderen vrijwel continu.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor vermoeidheid. Overmatig sporten, de herstelfase na een operatie of ziekte en bijwerkingen van medicijnen zijn hier voorbeelden van. Over het algemeen is deze vermoeidheid van korte duur en herstelt het lichaam zich snel. Maar als de klachten aanhouden of het dagelijkse leven gaan beïnvloeden, dan is het belangrijk om er iets aan te doen. Dat geldt zeker ook voor vermoeidheid die het gevolg is van stress want anders kan dit leiden tot overspannenheid, depressie of burn out. Acupunctuur is in veel gevallen een goede behandelmethode tegen vermoeidheid.

Spanning

De meeste mensen beschrijven vermoeidheid als een ‘gebrek aan energie’. Het gevoel dat je nergens aan toe komt en dat je bij het minste of geringste moe wordt. Het aantal bijkomende klachten verschilt sterk per persoon. Zwaarte, lusteloosheid en verlies van kracht komen voor bij ernstigere vormen van vermoeidheid.

Vaak hebben mensen vooral moeite om op gang te komen. Als je eenmaal aan de gang bent gaat het eigenlijk wel. Er komt ook een stuk frustratie bij kijken. Dingen gaan niet meer zoals je zou willen, en dat ergert je. Hierdoor ontstaat een lichamelijke spanning. Dit kan zich uiten in:

  • gespannen spieren
  • oppervlakkiger ademhalen
  • wisselende spijsvertering
  • moeilijk inslapen
  • onrustig slapen
  • bij vrouwen: pre-menstruele klachten

Een aantal van deze klachten, zoals slaapgebrek, minder goede spijsvertering en oppervlakkigere ademhaling kunnen uiteindelijk weer zorgen voor gebrek aan energie. Hierdoor komt u als het ware in een neerwaartse spiraal terecht.

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid komt in onze maatschappij veel voor. De reden hiervoor is nog niet helemaal duidelijk maar heeft er zeer waarschijnlijk mee te maken dat we niet goed meer naar ons eigen lichaam (kunnen) luisteren.

Het zal duidelijk zijn dat je vermoeidheid en moeheid als serieuze tekenen van het lichaam moet opvatten en dat het belangrijk is om te zoeken naar een optimale behandeling. Acupunctuur kan u hierbij helpen.

Helpt Acupunctuur mij van mijn vermoeidheidsklachten af?

Acupunctuur is gericht op het herstellen van het evenwicht in het lichaam en is dus bij uitstek geschikt voor het behandelen van (chronische) vermoeidheid. U zult merken dat uw vermoeidheidsklachten binnen een aantal behandelingen minder worden maar u moet er rekening mee houden dat er een lange weg te gaan is van chronische vermoeidheid naar ‘vitaliteit’.