Acupunctuur ter ondersteuning bij de behandeling van kanker

Als u de diagnose kanker krijgt, verandert uw leven plotseling zeer ingrijpend. Behalve de emotionele en mentale schok die u te verwerken krijgt, gaat u vaak direct een intensief onderzoeks- en behandeltraject in. Er breekt een periode van grote onzekerheid aan, waarin u vaak gespannen en angstig kunt zijn. Deze onzekerheid kost veel energie. De behandelingen bij kanker kunnen behoorlijke bijwerkingen geven. In het toch al zware traject kunnen deze bijwerkingen een extra lichamelijke en emotionele belasting zijn.

De bijwerkingen van chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie en bestraling kunnen heftig zijn. De meest voorkomende klachten zijn:

  • (Extreme) vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Huidklachten
  • Pijn
  • Gevoelloosheid in handen en voeten (neuropathie)
  • Smaakverlies
  • Concentratieverlies
  • Hormoontherapie kan daarnaast ook overgangsklachten geven

Deze bijwerkingen kunnen er ook toe leiden dat u moedeloos wordt en de energie verliest om de behandeling goed te doorstaan.

Wat kan acupunctuur doen?
Allereerst wil ik benadrukken dat acupunctuur nóóit een vervanging kan zijn voor de reguliere therapieën die u worden aanbevolen door uw arts(en). Operaties, chemotherapie, bestraling en hormoontherapie zijn essentiële onderdelen in de behandeling bij kanker. Acupunctuur kan wel heel goed helpen om deze belangrijke therapieën beter te doorstaan. Verder kan acupunctuur kanker dragelijk(er) maken. Acupunctuur helpt zo vaak om de kwaliteit van het leven tijdens en na de therapie-periode sterk te verhogen.

Hoe werkt dat dan?
Acupunctuur is erop gericht uw energie weer in balans te brengen. Door uw ziekte en de stress hieromheen is de energie in uw lichaam ernstig verstoord. Dit geeft zowel lichamelijke als geestelijke klachten. De behandeling zal er in eerste instantie op gericht zijn deze energie te voeden. Daarnaast proberen we de bekende bijwerkingen van de therapieën die u in het ziekenhuis ondergaat zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen en het zo draaglijker voor u te maken. Bij klachten als bijvoorbeeld misselijkheid, is de behandeling vooral gericht op het verbeteren van de spijsvertering. 

Uiteraard zal ik, in overleg met u, een individueel plan opstellen voor uw behandeling. Gedurende de periode dat u voor de acupunctuurbehandelingen komt, zullen we dit blijven evalueren en zo nodig aanpassen. De kans is groot dat al tijdens een acupunctuurbehandeling de spanning in uw lichaam afneemt en uw geest rustiger wordt. Deze ontspanning kan een positief effect hebben op uw gezondheid en welbevinden. U gaat zich dan fitter en sterker voelen waardoor u de reguliere behandelingen fysiek beter aan kunt. Het is ook waarschijnlijk dat u emotioneel meer in balans komt. Dat kan heel waardevol zijn in een periode waarin u veel te verwerken krijgt.

Wanneer kunt u beginnen met acupunctuur?
Om in een zo goed mogelijke conditie een operatie te ondergaan is het advies meestal om al voor de operatie met acupunctuur te beginnen, dit geeft vaak de beste resultaten. Dit geldt ook voor de start van de chemotherapie, bestraling of hormoontherapie. Door voorafgaand aan deze behandelingen te starten met acupunctuur kunnen bijwerkingen worden voorkomen of minder hevig optreden. Ook als u ervoor kiest om tijdens of na afloop van het behandeltraject te starten met acupunctuur, kan acupunctuur nog veel verbetering geven van de klachten en uw energieniveau weer zo goed mogelijk op pijl brengen.

Heeft acupunctuur ook effect op de reguliere behandelingen?
Acupunctuur kan volledig veilig naast chemotherapie, bestraling, immunotherapie en/of hormoontherapie gegeven worden. Acupunctuur heeft geen negatieve invloed op de werking van deze therapieën en werkt zeer goed als aanvullende behandeling of ter ondersteuning van de reguliere behandelmethode. Het is wel prettig om bij uw behandelend oncoloog of de oncologieverpleegkundige aan te geven dat er naast de reguliere behandelingen ook acupunctuurbehandelingen gegeven worden.

Vragen?
Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen of wilt u weten wat acupunctuur voor u kan betekenen?
Neemt u dan gerust contact op met:

Casper Tichelaar
Telefoonnummer: 06-26222471
Of stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U bent van harte welkom voor een gratis vrijblijvend consult.