Behandeling

Het eerste consult bestaat uit een intakegesprek, onderzoek, behandeling en evaluatie.  Hierin wordt er samen met u gekeken wat ik voor u kan betekenen.

Intake gesprek
Tijdens het intake gesprek kunt u vragen verwachten over:

  • Lichaamstemperatuur / koude- of warmtegevoel / transpiratie
  • Het hoofd (pijn, duizeligheid) en het  lichaam (pijn lichaam, gewrichten, rugpijn, zwaartegevoel)
  • De zintuigen (oren & ogen)
  • Het lichaam (rug, borst- en buikholte) en de ledematen (armen / benen)
  • Eetgewoonten en smaak, eventuele klachten zoals overgeven en maagzuur
  • Ontlasting en urine
  • De slaap
  • Dorst en voorkeur voor koude / warme dranken
  • Bij vrouwen: menstruatie, zwangerschap en bevalling
  • Kinderziekten, erfelijke aandoeningen en eventuele ziektegeschiedenis                                                                                       

Onderzoek
Bij het onderzoek worden uw polsen nauwkeurig gevoeld en wordt uw tong bekeken. Het voelen van de polsen is binnen de Chinese geneeskunde een erg belangrijk diagnostisch middel.Op beide polsen wordt op drie verschillende plaatsen de pols gevoeld. Door nauwkeurig de pols te voelen, komt de therapeut meer te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.
Het bekijken van uw tong kan eveneens veel informatie geven. Door op verschillende dingen te letten zoals vorm, beslag, kleur en scheurtjes wordt er in combinatie met het vraaggesprek en het voelen van de pols een diagnose gesteld.

Behandeling                                                                                                                                                                
Aan de hand van de diagnose worden de acupunctuurpunten bepaald.
Een behandeling met acupunctuur bestaat uit het zetten van zeer dunne naaldjes in zorgvuldig geselecteerde acupunctuurpunten. Het aantal naaldjes varieert meestal van drie tot tien maar in bepaalde gevallen kunnen het er meer zijn. De naaldjes blijven gemiddeld twintig minuten zitten, afhankelijk van de klacht. Eventueel wordt de behandeling aangevuld met moxa of cuppen.
Moxeren en cuppen zijn van oudsher onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. 

Moxa is het branden van gedroogd kruid (bijvoetskruid). Met het branden hiervan kun je bepaalde zones op het lichaam of acupunctuurpunten behandelen.  De methode wordt gebruikt voor het oplossen van blokkades en verbetering van doorbloeding.

Cuppen wordt gebruikt voor het oplossen van blokkades en zorgt voor een goede doorbloeding. Er wordt gebruik gemaakt van een kop gemaakt van glas, aardewerk of bamboe welke aangebracht wordt op het huidoppervlak. Dit wordt gedaan door de cup kortstondig te verwarmen zodat lokaal op de huid een vacuümkracht ontstaat. Hierdoor worden de spieren en de huid goed doorbloed en ontdaan van afvalstoffen.  Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, dat na enkele dagen zal verdwijnen.