Stressklachten

Acupunctuur en stress

Het menselijk lichaam is in staat om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel: het houdt ons scherp, het concentratievermogen wordt maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning of stress is gezond, en hoort bij het leven.

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen – en tussendoor niet kunnen ontspannen – wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of een ‘burn-out’ te krijgen.

Verschillende oorzaken 

Na het overlijden van een dierbare is het vanzelfsprekend dat iemand een periode van grote stress doormaakt. Het is ook algemeen bekend dat een hoge werkdruk die te lang aanhoudt gevaarlijk is. Maar ook een trouwerij of een geboorte, dus positieve gebeurtenissen, kunnen stress veroorzaken. Soms kan ons lichaam zo’n periode van stress niet verwerken.

Als u een periode van stress doormaakt is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen wat ‘moet’ en wat ‘kan’. En te luisteren naar de waarschuwingssignalen die het lichaam ons geeft. Maar soms lukt of kan dat niet en raakt uw lichaam uit balans.

Als we gestresst zijn reageren we emotioneel. We worden verdrietig, prikkelbaarder of voelen ons machteloos. U kunt moeilijker in slaap komen of onrustig slapen. Hierdoor raakt het lichaam overbelast. Lichamelijke overbelasting kan leiden tot klachten als rugpijn, RSI, hoofdpijn, maag- darmklachten, hartkloppingen en vermoeidheid….Stress eist zijn tol.

Helpt acupunctuur bij stress?
Onder invloed van stress raakt de energiebalans in ons lichaam verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk.

Een acupunctuurbehandeling zal gericht zijn op het hervinden van de balans zodat u vanuit een ontspannen situatie kunt nadenken en werken aan mogelijke oplossingen. Soms is naast de acupunctuur behandeling ook een verandering in levensstijl noodzakelijk. Acupunctuur zal u helpen hier beter mee om te kunnen gaan.

Na de behandeling ervaren veel mensen een gevoel van opluchting. Ook krijgen ze meer energie.

Acupunctuur kan u leren helpen om te gaan met stressvolle situaties en zodoende ernstige problemen in de toekomst voorkomen.