Vragen

Doet acupunctuur pijn?
Tijdens het inbrengen van de naald kunt u een klein prikje voelen, dit is het moment dat de naald door de huid gaat.  Na het inbrengen van de naald is het mogelijk dat u een soort ‘electrisch’ gevoel ervaart. Acupuncturisten noemen dit dé qì. Dit is het niveau waar de lichaamsenergie beïnvloed kan worden. 

Is er een verwijzing nodig voor acupunctuur?
Nee, dat is niet nodig. U kunt gewoon zonder verwijzing naar een acupuncturist.

Hoe weet ik of ik bij een betrouwbare acupuncturist ben?
Het is belangrijk om naar een therapeut te gaan die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Er bestaan verschillende beroepsverenigingen zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). De leden van deze beroepsvereningingen moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Zo weet u zeker dat de therapeut goed geschoold is.

Hoe hygiënisch zijn de naalden?
De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur verplicht haar leden om wegwerpnaalden te gebruiken of naalden die kunnen worden gesteriliseerd in een zogenaamde autoclaaf. Dit is een apparaat, waarmee naalden worden gesteriliseerd volgens strenge overheidsrichtlijnen. Ik gebruik naalden die na de behandeling weggegooid worden.

Moet je erin geloven?
Nee, acupunctuur berust niet op een placebo effect.  Het vertrouwen in een arts of therapeut stimuleert het genezingsproces echter altijd, ongeacht of het nu de westerse of Chinese geneeskunde betreft.

Worden de behandelingen vergoed?
Veel verzekeringen vergoeden tegenwoordig acupunctuur geheel of gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket. Kijk voor meer informatie onder het kopje tarieven.