Maag- en darmklachten

Maagklachten en acupunctuur

Maagklachten zijn een veel voorkomend verschijnsel; ongeveer één op de drie mensen heeft er wel eens last van. Eén op de vijf zelfs regelmatig. De oorzaken van spijsverteringsklachten kunnen heel divers zijn, net als de klachten zelf. De een heeft last van een opgeblazen gevoel of winderigheid, een ander moet veelvuldig boeren. Ook (zure) oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid zijn typische maagklachten.

Spijsvertering en maagzuur

Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnen krijgen. De maagwand wordt door een dikke slijmvlieslaag tegen het maagzuur beschermd. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor het maagzuur op de maagwand kan inwerken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een maagzweer.

De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn:

  • Onregelmatig eten
  • Veel koud of vet voedsel nuttigen
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Roken
  • Stress

Stress en maagklachten

Stress of spanningen zorgen ervoor dat de spierwerking van de maag vertraagd verloopt, waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Het maagzuur kan dan langer op het slijmvlies inwerken of zelfs (bij een overvolle maag) terugvloeien in de slokdarm. De vertering is dan onvolledig en bacteriën krijgen meer kans om schade aan te richten. Het kan bovendien hevige pijnen veroorzaken.

Helpt acupunctuur bij maagklachten?

De behandeling met acupunctuur is erop gericht om een verstoorde energiebalans te herstellen. Het eerste doel is een ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand. Maar omdat acupunctuur ‘de gehele mens’ in ogenschouw neemt, wordt ook aandacht geschonken aan uw leefwijze, uw werk, eetgewoonten en andere zaken die van invloed kunnen zijn op uw maagklachten. Uiteindelijk gaat het erom de bestrijding van de maagklachten zo effectief mogelijk aan te pakken. In veel gevallen heeft dit succes.

 Darmklachten en acupunctuur

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens ‘functionele darmklachten’. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.

De functie van onze darmen

De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat over blijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.

De prikkelbare darm (PDS)

Bij een prikkelbare darm zijn de zenuwen in de dikke darm overgevoelig voor eten, voor stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, ook wel ‘spastische darm’ genoemd. Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met juist veel behoefte aan eten. Buikborrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbare darm syndroom (PDS). De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven. Het bijhouden van een voedingsdagboek is een handig hulpmiddel om te onderzoeken op welke gerechten u meer of minder heftig reageert.

Helpt acupunctuur bij darmklachten?

Vaak zijn met acupunctuur heel goede resultaten te behalen. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld. Soms is daarnaast een aanpassing in uw voedingspatroon of levensstijl noodzakelijk. Voor mensen die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij een prikkelbare darm vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie.Acupunctuur is erop gericht deze stagnatie op te heffen en de energie weer in balans te brengen. Hierdoor komt het genezingsproces vaak al snel op gang.